Spekman is best goed begonnen

Direct na het aftreden van Cohen heeft Spekman als nieuwe voorzitter van de PvdA vastgesteld hoe een nieuwe fractieleider zal worden gekozen. De nieuwe partijleider zal los daarvan en later worden verkozen. Hans Spekman had zichzelf ook kandidaat kunnen stellen voor het fractieleiderschap. Hij heeft dat niet gedaan.

Met zijn snelle actie sloeg Spekman meer vliegen in een klap. Hij voorkwam ruzies over verkiezingsprocedures en koppelde die los van de vraag waar het nu om moet gaan: wie wordt fractie- en wie partijleider. Hij voorkwam tegelijk dat de discussies over een nieuwe fractieleider opgeladen zou worden met de strijd om het partijleiderschap. Door tegelijk zichzelf niet kandidaat te stellen verwierf  Spekman zich voldoende neutraliteit om het hele proces op een voor ieder acceptabele manier te regisseren.

De landelijke raadpleging over de fractieleider kan de slagkracht van de fractie aantasten. Pas in de loop van maart kan die het roer echt overnemen. Dat in een periode met zwaren onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen. Door de gedoogconstructie zal ook de PvdA meespelen. En er zou zo maar een regeringscrisis kunnen ontstaan. Deze beperking moet echter redelijk goed kunnen worden opgevangen door de huidige fractie. Het zou wel eens veel nadeliger kunnen zijn als de fractie zelf haar nieuwe leider koos.  Ze krijgt nu al de schuld Cohen weg te hebben gemanipuleerd. Als ze ook nog eens intern haar leider kiest, dan zal dat worden opgevat als voortzetting van de spelletjes die Cohen deden sneuvelen. De nieuwe fractieleider zal daaronder te lijden krijgen, worden bestempeld als winnaar van nare spelletjes, als beste visser in troebel water, een ideaal doelwit voor spot en verdachtmaking in de media en door concurrerende partijen. De spanning tussen fractie en partij zal alleen maar toenemen.

Spekman moet allereerst onnodige conflicten binnen de PvdA voorkomen. Hij moet zorgen voor productieve discussies over de opvolging van Cohen en een nieuwe visie. Snel reageren op lopende politieke issues is nu niet het grootste probleem voor de PvdA. Wat daar mis kon gaan is al mis gegaan. De PvdA heeft eenheid nodig om zich voor te bereiden op de volgende regeringsperiode. De discussies moeten daar over gaan, zonder vervuiling met al te veel ruzies. Spekman is best goed begonnen.

This entry was posted in De kijk van Martin Hetebrij op de politieke dierentuin. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>