De exit-strategie van Wilders

Wilders heeft zich van een mooie exit-strategie voorzien in de onderhandelingen met VVD en CDA. Die kan hem bij verkiezingen tot een geduchte tegenstander maken. Dat maakt het hem gemakkelijker om de onderhandelingen snel te stoppen. Dat versterkt zijn positie als die onderhandelingen doorgaan.

De oude stemmentrekker, de Islam en de immigratie van moslims heeft aan kracht ingeboet. Andere onderwerpen, zoals de Europese integratie en pijnlijke bezuinigingen zijn de publieke agenda gaan domineren. Zonder bijstelling van zijn eigen programma verzwakt Wilders’ positie. Zijn gedoogsteun aan het kabinet maakt hem kwetsbaar voor aanvallen van Roemer, met de SP zijn grootste concurrent.

Wilders moest daar wat aan doen. Met succes dunkt me. Hij heeft tenminste twee nieuwe onderwerpen gevonden voor een succesvolle verkiezingscampagne. Het ene onderwerp is de immigratiegolf van oost-europeanen en de last die ze ons zouden bezorgen. De overstap van islamofobie naar xenofobie kan goed vallen bij een groot deel van zijn aanhang. Het tweede onderwerp is de terugkeer naar de gulden. Het positieve rapport van een Brits onderzoeksbureau over de herinvoering van de gulden zal hem in verkiezingen een duidelijk en onderscheidend geluid bezorgen. Ondanks tegengeluid uit wetenschappelijke  zal hij waarschijnlijk grote steun krijgen van een groot aantal Nederlanders.

Met ‘de oost-europeaanse immigratie’ en ‘de gulden’ is in verkiezingen te scoren. Wilders kan daarmee conservatieve ex-CDA stemmers weerhouden om naar het CDA terug te keren. Hij zal een geduchte concurrent van de SP worden en groei van de PvdA tegen kunnen gaan. Of Rutte met de VVD stemmen gaat verliezen vraag ik me af.

Wat betekent dit voor de onderhandelingen? Wilders heeft electoraal niets te winnen bij grote inschikkelijkheid. Hij is een ervaren politicus en weet goed dat hij, om in de toekomst regeringskansen te behouden  geen onbetrouwbare onderhandelingspartner mag worden. Hij moet vermijden om aarzelend en zwalkend pas na lange onderhandelingen nee te zeggen. Hij kan veel beter direct hoog inzetten en vasthouden aan een aantal hoge eisen. Willigen VVD en CDA die in, dan is dat mooi meegenomen en dan kunnen de onderhandelingen verder. Lukt dat niet, dan is het zaak om zonder overbodige pijn snel te stoppen.

Wat gaat dat opleveren? Het CDA zal geen kant uit kunnen. Ze kan nog minder nieuwe verkiezingen permitteren als in het kabinet te blijven. Met Wilders als tegenspeler is een verdwijnende machtsfactor. Ze zal waarschijnlijk worden leeggegeten door haar concurrenten. In denk dat ook in de onderhandelingen Rutte en Wilders de grote tegenspelers zullen zijn. In samen- of tegenspel gaan beide politici beslissen over de eerstvolgende jaren. Gaan ze nog even door met het CDA als bijwagen? Dan gaan de onderhandelingen een tijd duren. Of neemt Rutte de uitdaging aan en zet ook hij in op verkiezingen, op zoek naar nieuwe coalities? Dan zouden de onderhandelingen wel eens snel afgelopen kunnen zijn.

This entry was posted in De kijk van Martin Hetebrij op de politieke dierentuin. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>