Publicaties

MACHT EN POLITIEK HANDELEN

 

Macht en politiek handelen in organisaties, iedereen speelt mee
Assen, van Gorcum, 2006

 

Macht en politiek behoren tot de harde kern van elke organisatie. Of men dat nu wil of niet. Dat is een realiteit. Ieder die zijn ogen open heeft weet dat.  Ze zijn alomtegenwoordig in ieders werk. Ze zijn noodzakelijke sturingsmiddelen voor  besluitvorming en horen daar dus thuis. Zonder hen geen beleidseenheid in de organisatie. Macht en politiek verdienen alle aandacht, zou je zeggen.

En nu komt het merkwaardige. Macht en politiek krijgen vooral aandacht  in het collegiale roddelcircuit. Ze staan niet op de agenda van het management. Daar vormen ze eerder een taboe.  De omgang met macht en politiek wordt niet besproken, niet begeleid, niet getraind. Het is niet verwonderlijk, dat het in de omgang met macht en politiek aan professionaliteit ontbreekt.

De effecten op besluitkracht en bedrijfsklimaat zijn nauwelijks te overschatten. Politiek handelen wordt uitgevoerd door ongetrainde mensen. Dat begint met ondoordachtheid en rommeligheid, en loopt al snel uit op irritatie en wantrouwen. Het eindigt met de valse spelletjes die macht en politiek zo’n slechte reuk hebben bezorgd. We hebben kinderen de ruimte gegeven om zelf met vuur te leren spelen en zijn verbaasd als er brand uitbreekt en dat de rook stinkt.

Dit boek is bedoeld om de omgang met macht en politiek op een hoger niveau te brengen, in het voordeel van zowel de organisatie als van  de mensen die daarin werken.  Joep Schrijvers zette met zijn boek ‘Hoe wordt ik een rat?’ het onderwerp op de agenda en dat werd breed herkend. We mogen daar niet bij blijven steken. Het gaat nu om een effectieve aanpak van het probleem. We moeten het politieke spel rond de besluitvorming in organisaties professionaliseren en ook civiliseren.

1546611764

Aanbod

Overzicht aanbod

Overzicht van ons aanbod

Gesprekspartner

Gesprekspartner bij visieontwikkeling

Advisering bij besluitvorming

Advisering bij besluitvorming

Coaching

COACHING OP POLITIEK MEESTERSCHAP

Fred op Nyenrode

WORKSHOPS EN PRESENTATIES

Goed begin

Cursus een goed besluit is het halve werk

des

CURSUS POLITIEK MEESTERSCHAP

afbeelding PM online

POLITIEK MEESTERSCHAP ONLINE

DE KUNST VAN HET BEÏNVLOEDEN

DE KUNST VAN HET BEÏNVLOEDEN ONLINE

Mandela als leermeester

MANDELA ALS LEERMEESTER ONLINE

MEER WETEN OVER ONS?

Neem dan contact op!